Milyen színű legyen a lencse?

Napszemüveg? Nem is kérdés! De milyen színű legyen a lencse?

A napfény UV-sugarai nem csak a bőrnek, de a szemnek is láthatatlan ellenségei. A szemek és a körülöttük lévő bőr különösen érzékeny, amit az UV-A és UV-B sugarak káros hatásától fokozottan védeni kell. Nem csak naptejjel, de egy jó minőségű napszemüveggel is, ami nem csupán egy divatos kiegészítő, segítségével látásunk épségét óvhatjuk meg. Ma már egészen sokféle színű lencse között válogathatunk, de vajon van ezek között valamiféle különbség?

A napszemüveg: alap

Az UV-sugárzás alattomos dolog: ha rendszeresen, nagy mennyiségben éri a szemünket, látásunk épségét kockáztatjuk, eredménye lehet szürkehályog, szemlencse- és ideghártya károsodás.

A megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveg ma már olyan, mint a naptej: viselése nem csak napos időben és nyáron, hanem felhős napokon és minden évszakban ajánlott. A jó napszemüveg gondoskodik szemünk védelméről, ráadásul egy szép modell öltöztet, meghatározza a megjelenésünket.

Napszemüveget az optikából

Mint ahogy cipőt is a cipőboltban vásárolunk, úgy a napszemüveget is ott érdemes beszerezni, ahol a legjobban értenek hozzá: az optikában. Az üzletben kapható napszemüvegek mindegyike rendelkezik ún. CE-tanúsítvánnyal, amely meghatározza, hogy milyen mértékű UV-sugárzást kell a szemüveglencsének felfognia. Ezt az értéket fel is tüntetik a gyártók a napszemüvegen, és azt is, hogy általános, vagy speciális célra készültek-e.

A jó napszemüveg tökéletesen kiszűri az UV-sugarakat, a jobbakra a „UV 400“ jelzés kerül, ami azt jelenti, hogy 400 nm alatt minden sugárzástól megóvnak. Sokan azt gondolják, minél sötétebb a lencse, annál jobban véd. Pedig valójában nem ettől függ, hogy mennyire óvja a szemünket a káros UV-sugárzástól, hanem attól, hogy rendelkezik-e UV-szűrővel. Ha silány hamisítványt vásárolunk, amely ugyan jól néz ki, de nem ad megbízható fényvédelmet, a sötét lencsék hatványozottan veszélyesek, mert mögöttük a pupillák kitágulnak, mivel a fényinger csökken, így egy rossz napszemüvegen akadálytalanul juthatnak be a károsító sugarak a szembe. Ezzel pedig többet ártunk magunknak, mintha nem viselnénk napszemüveget!

A lencse színe

Vajon van-e valamiféle jelentősége annak, hogy milyen színű a napszemüveg lencséje? Bizony van, az eltérő színű lencsék ugyanis más-más tulajdonságokkal bírnak.

Fekete

Ez a lencse szín kiválóan alkalmas minden célra és mindenféle fényviszony esetén. Ez a legsötétebb elérhető árnyalat és minden színt hűen visszaad, miközben nagy védelmet is nyújt.

Kék

Ez a lencse szín ideális az általános fényerő csökkentésére. Javítja a színérzékelést, nem torzítja a színeket, emellett kiválóan csökkenti a ragyogást. A kék lencsék tökéletesek például különféle kültéri rendezvények nézői számára. A kék ezen kívül nagyon divatos is, ködös vagy havas időjárási körülmények között pedig remekül működik.

Sárga

A citromsárga színű lencse éjszakai és nappali vezetéshez ajánlott, a narancssárga szemüveglencsében még nagyobb sebességnél sem mosódnak el a kontúrok, miközben a napsütés ellen is remekül véd.

Barna

Ez a szín a napszemüvegek leggyakoribb lencse színe és minden fényviszony mellett nagyon hatékony. A barna színű lencse melegebb, teltebb színeket ad, fokozza az élességet és a mélységet, valamint csökkenti a szemfáradtságot. Verőfényes napsütésben a barna jól szűri a kék fényt, és különösen jól működik napos és foltokban felhős időben. Fokozza a kontrasztot, javítja a mélységérzékelést és tökéletes választást jelent vezetéshez, túrázáshoz és más szabadtéri tevékenységekhez.

Sárga

Ez a lencse szín nagy tisztaságot nyújt gyenge fényviszonyok között, például ködös időben. A sárga miatt néhány más szín torzulhat, de ezzel egyidejűleg segít a szemfáradtság ellen, mivel képes kiszűrni a képernyők által kibocsátott kék fényt. A sárga lencsék kiváló választást jelentenek síeléshez, hegyi kerékpározáshoz, vadászathoz vagy például szabadtéri sportokhoz.

Zöld

A zöld lencse minden fényviszonyban jó választás, világosítja az árnyékokat és nagyobb kontrasztot biztosít, emellett kiemeli a sárga és a vörös színeket. Ez a lencse szín csökkenti a fényerőt és kiválóan alkalmas minden szabadtéri tevékenységhez.

Szürke

A szürke színű lencse a természeteshez közeli árnyalatot ad, vagyis nem változtatja meg a színérzékelést és alkalmas a tükröződés redukálására is. A szürke lencséből készült dioptriás napszemüveg vezetéshez, bármilyen szabadtéri tevékenységhez és mindennapi használatra is alkalmas megoldás.

Ezüst

Ez a lencse szín csökkenti a tükröződést és javítja a színérzékelést. Bizonyos fokig az ezüst hasonló a szürkéhez és a feketéhez: kiválóan alkalmas mindenféle célra és mindenféle fényviszony mellett, vagyis minden igénynek megfelelően viselhető egy ilyen színű lencsével ellátott napszemüveg.

Választás színtípusunk szerint

Bőrünk, szemünk és hajunk színe alapján mindenki besorolható valamilyen színtípusba, ezek alapján lehetünk tél, nyár, ősz vagy tavasz illetve hideg vagy meleg típusok. Ha a színeink alapján meleg típusok vagyunk, akkor nekünk a meleg színek állnak jól, így például az arany, a narancs vagy a barna. A hideg tónusú színek a lila, a kékes-lila, a kék, az ezüst és a zöld. A fekete és a fehér semleges színek, általában mindenkihez illenek.

Azt, hogy mi melyik típusba tartozunk, egyszerűen letesztelhetjük: ha az ezüst mellett látjuk sugárzóbbnak a bőrünket, szemünket, akkor nagy valószínűséggel hideg típusok vagyunk, ha pedig az arany ragyogtatja az arcunkat, akkor általában is a meleg tónusok állnak jól nekünk.

Ezek alapján azt is kijelenthetjük, hogy vannak lencseszínek, melyek kiemelik az arcunkat, a természetes színeinket: A világos arcbőrt kiemelik a fekete, szilvakék, lila vagy kék lencsék Ha pirospozsgás az arcunk, a zöld színnel nem tudunk mellényúlni. A matt bőrtónushoz pedig remekül illenek a világos és a sötét színek is, valamint az ezüst és az arany árnyalatok.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Szemünk UV-védelmének fontossága

Szemünk UV-védelmének fontossága

Az UV-sugárzás káros hatásai széles körben ismertek, de a legtöbben csak a bőrüket óvják, és elfeledkeznek a szem védelméről. Az UV sugárzás...

Fényresötétedő lencse

Fényresötétedő lencse

A Sensity fényresötétedő szemüveglencse egyszerre képes biztosítani a klasszikus dioptriás szemüveg és a napszemüveg funkcióit egy szemüvegben. Amit...

Szemüvegtisztító kendő

Szemüvegtisztító kendő

Ön ki szokta mosni szemüvegtisztító kendőjét? Megmutatjuk, hogyan tegye! Eszébe jutott már, hogy ideje lenne kitisztítani a szemüvege törléséhez...

Progresszív lencse

Progresszív lencse

Viseljen progresszív lencsét és élvezze a szabadság érzését! Szeretjük a kényelmet és arra vágyunk, hogy az életet kompromisszumok nélkül...

Lencse kiválasztása

Lencse kiválasztása

Hogyan tud egy Hoya Center szakértő az Ön segítségére lenni a megfelelő lencse kiválasztásában? A progresszív lencsékről tudni kell, hogy csak akkor...

Digitális szemüveglencsék

Digitális szemüveglencsék

Sajnos a kor előrehaladtával mindenkit elér a presbiópia, vagyis az a jelenség, hogy a szemlencse veszít a rugalmasságából. Ennek pedig az a...

Szemüveglencsék

Szemüveglencsék

A szemüveglencsék nem csak a dioptriaértékükben különböznek? Már kívülről fújjuk az összes kihagyhatatlan ajánlatot: „Csak a keretet kell...