Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos kiváltó ok állhat. Gyakran nem is gondolunk komolyabbra, csak igyekszünk gyorsan enyhíteni a kellemetlen érzést, majd továbblépünk. Azonban ha a fejfájás gyakran visszatérő jellegű, érdemes lehet felkeresni egy szemészt – el is mondjuk, miért.

A fejfájás rendkívül összetett probléma, ami annyira sok embert érint, hogy neurológusok is specializálódtak már kifejezetten erre a területre. A fejfájásnak több különböző típusa van. A migrén például akár napokig is tarthat, erőteljesen lüktető, illetve hasogató érzéssel jár, és általában csak féloldalon jelentkezik. A tenziós fejfájás inkább a halánték és homlok területén jellemző, általában kevésbé intenzív, mint a migrén. A cluster-fejfájás pedig a szem környékén okoz fájdalmat, rövidebb ideig tart, de gyakrabban ismétlődhet.

Ezek a különböző típusú fejfájások önálló betegségek, amelyek hátterében gyakran nincs rejtett ok. Azonban vannak olyan esetek, amikor érdemes alaposan megvizsgálni a problémát, hogy kiderüljön a fájdalom pontos oka. Ilyenkor érdemes felhívni a figyelmet arra a megfigyelésre, hogy a látás és a szem működése szoros kapcsolatban lehet a fejfájással.

Van, amikor a környezet a hibás

Előfordulhat, hogy a probléma egyszerűen a munkahelyünkön lévő nem megfelelő megvilágítás vagy az optimális szemmagasságot meghaladó kijelző elhelyezése. Ha szeretnénk elkerülni a fejfájást, érdemes a kijelzőt szemmagasságba helyezni és úgy beállítani, hogy ne legyen benne semmilyen tükröződés. Ezáltal könnyítjük a szem terhelését, és a nap végére kevésbé valószínű, hogy fejfájással kell szembesülnünk.

Távollátás

Távollátónak nevezzük azt, aki a közeli tárgyakat nem látja élesen, ugyanakkor távolra jól lát. Ezt a jelenséget gyakran tapasztalják az olvasás során, mivel a távollátók igyekeznek minél messzebbre tartani az olvasnivalót a szemüktől. Ennek oka az, hogy a szemük nehezebben alkalmazkodik a közeli tárgyakhoz, és nagyobb erőfeszítést igényel a fókuszálás. Ha hosszú ideig próbálkoznak, túlterhelhetik a szem izmait, ami fejfájást eredményezhet.

Cilinder

A cilinderes szem valójában az asztigmia nevű szemészeti állapotot jelenti, ami bár lehet idegennek tűnik, a rövidlátás és távollátás után a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. Az asztigmia esetén a szaruhártya nem egy pontban gyűjti össze a fényt, így a látott kép kevésbé lesz éles. Az ilyen fénytörési hibával küzdők gyakran hunyorognak, és fejfájást tapasztalhatnak, ha hosszabb ideig próbálnak egy pontra fókuszálni, például olvasás, gépelés vagy televíziózás közben.

A képen szem, közelkép, Írisz, szempilla látható

Automatikusan generált leírás

Rejtett kancsalság

A rejtett kancsalság szó talán furcsának hallatszik, hiszen a kancsalság általában feltűnő jelenségként él a köztudatban. Azonban valóban létezik rejtett formája is, mely kevésbé könnyen észlelhető. Ennek rejtettsége miatt gyakran okoz zavart a gyerekek esetében, mivel más problémákkal keverhetik össze, és további nehézségeket is okozhat, mint például olvasási nehézségek vagy koncentrációs problémák. A rejtett kancsalsággal élő személyek nem látnak tökéletesen a térben, mivel a két szemük nem tud hibátlanul együttműködni az egyik szemállás párhuzamostól való eltérése miatt. Az agynak kemény munkával kell összeillesztenie a két képet, és sajnos ez is fejfájáshoz vezethet.

Tehát, ha gyakran fáj a fejünk, érdemes felkeresni a szemészorvost, mert a fájdalom oka akár egy egyszerű fénytörési hiba is lehet, amit könnyedén korrigálni lehet, de más problémák felderítésében is segítségünkre lehet a szemorvos.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

A cilinderes dioptria rejtélye

A cilinderes dioptria rejtélye

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A szemüveg- és lencsegyártás hatalmas utat tett meg azóta, mióta a bifokális lencséket felváltották a progresszív lencsék, az elmúlt évek pedig...