Ezt teszi a látásunkkal a többórás digitális kijelzőhasználat

A digitális szemfáradás okai, tipikus jelei és kezelése

Te hány órát töltesz képernyő előtt? Ha a munkádat számítógépen végzed, akkor hatot biztosan és ha ehhez még azt is hozzászámoljuk, hogy hazaérve előveszed az okostelefonod, hogy megnézd a híreket, végiggörgesd a közösségi hírfolyamod, akkor nyugodtan kijelenthetjük: többet, mint amennyi egészséges lenne.

Igaz, sokszor nincs más választásunk, hiszen a munkát muszáj elvégezni és persze a hírekről sem szeretnénk lemaradni, de sajnos ennek a sok képernyőhasználatnak megfizetjük az árát, mert sem az idegrendszerünk, sem a szemünk nem a digitális kijelzőkhöz lett megalkotva.

Mi történik a szemünkkel a digitális képernyők előtt?

Vegyünk két tipikus élethelyzetet: az egyik, amikor a számítógépünkön (vagy laptopunkon) dolgozunk, a másik pedig, amikor hazaérve a munkából végre ledőlünk a kanapéra vagy kényelmesen elhelyezkedünk a kedvenc fotelünkben és az okostelefonunkon elkezdjük görgetni a hírfolyamunkat, ismerősök, barátok által megosztott képeket. Mi történik ilyenkor? Elmerülünk a digitális világban és észre sem vesszük, hogy akár órákon át meredünk a képernyőre és még pislogni is elfelejtünk közben. Ma már kutatások is bizonyítják, hogy bármilyen digitális kijelzőt nézve nagyjából fele annyit pislogunk, mint alaphelyzetben (ami átlagban percenként 15 pislogást jelent). Ennek hatására a szemünk könnyen kiszáradhat, amiből mi leginkább azt érzékeljük, hogy kivörösödik, viszket, ég, könnyezik és amikor felnézünk, minden összefolyik a szemünk előtt, homályosan látunk. De ne gondoljuk, hogy a hosszas képernyőre meredés csak a szemünket terheli meg extrém módon! Az idegrendszerünket épp úgy igénybe veszi. Nem véletlen, hogy napjainkban már-már népbetegséggé vált a fejfájás (ami bizonyíthatóan összefügg a szemünk megerőltetésével és fokozatos romlásával is). A kellemetlen tünetek pedig annál zavaróbbá és súlyosabbá válnak, minél több időt töltünk digitális képernyő előtt.

Te tudod, mennyi az annyi?

Sok esetben, mi magunk sem vagyunk vele tisztában, mennyire sok időt töltünk monitorok, digitális kijelzők előtt. Tegyünk csak egy próbát! Gondoljuk végig, aznap mit csináltunk, hányszor „mentünk fel” a közösségi felületeinkre vagy kerestünk valamit a neten, hogy a hivatalos munkákról már ne is beszéljünk! És bizony rádöbbenünk, hogy a napunk nagy részében monitorokat bámulunk és „kütyüzünk”. Megdöbbentő, hogy az okostelefonok, számítógépek, tabletek, TV-k és más digitális képernyők világában a legtöbb ember átlagosan napi 8-10 órát tölt digitális eszközök előtt, vagy foglalkozik más, közeli fókuszálást igénylő tevékenységekkel. Ez pedig szemfáradtsághoz vezet, melynek egyre erősödő tüneteit már két óra eszközhasználat után is érezhetjük.

Melyek a digitális szemfáradás tipikus jelei?

•        Fáradt, égő, kivörösödött szemek

•        Fejfájás

•        Nyakmerevség

•        Homályos látás

•        Szemirritáció

•        Túl gyakori pislogás vagy szemszárazság

•        Fényérzékenység

Mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy a szemünket érő negatív hatásokat, a terhelést csökkentsük?

Van egy rossz hírünk: a digitális kijelzők okozta szemfáradás senkit sem kímél, idővel mindenkinél jelentkeznek a kellemetlen tünetek, melyek, ha nem teszünk ellene, egyre rosszabbodnak és akár látásromlást is előidézhetnek. A jó hír, hogy szerencsére létezik megoldás a tünetek csökkentésére!

Több gyógymód is létezik arra, hogy a látásunk kitisztuljon, és a szemeink állapota se romoljon. Mindemellett a digitális szemfáradás vagy más néven számítógépes látás szindróma és a kiszáradás egyaránt hosszú távú, akár élethosszig tartó állapot lehet, ezért fontos, hogy egy szemspecialista időben megvizsgáljon minket.

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy tudatosan beiktassunk kis szüneteket. Szakemberek ajánlják az ún. 20-20-20 szabályt, ami annyit jelent, hogy húsz percenként legalább húsz másodpercig fókuszáljunk egy tőlünk húsz lábnyira (nagyjából hat méterre) levő tárgyra. De ha nem is húsz percenként, időnként mindenképpen iktassunk be rövid pihenőket! A szemszárazságon átmenetileg segíthet a műkönny is, ám azt érdemes tudni, hogy annak használatával a tüneteket előidéző, valódi okot nem szüntetjük meg.

Szerencsére már létezik olyan módszer, amellyel hosszú távon is sokat tehetünk látásunk épségének megőrzéséért, a szemfáradtság okozta kellemetlen tünetek enyhítéséért és akár teljes megszüntetéséért. Ez nem más, mint a Hoya vizuális rendszerének tehermentesítést segítő lencséjének harmadik, tökéletesített generációja, melynek tagjait kimondottan arra tervezték, hogy támogatást nyújtsanak a szemünknek a digitális világban. A Hoya Sync III továbbfejlesztett lencsék normál, távoli szemüvegként működnek, azonban a lencsék alsó részén egy „teljesítménynövelő zóna” található, amely lehetővé teszi a szemünk pihentetését közelre fókuszáláskor. Ennek köszönhetően, a Sync lencsék segítenek a szemizmok pihentetésében, megkönnyítik a fókuszálást, csökkentik a szem megerőltetését és kényelmes látásélményt biztosítanak a közeli feladatokhoz is (pl. olvasás és digitális eszközök használata), a nap minden percében.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Látásproblémák a fejfájás mögött

Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos...

Szemünk UV-védelmének fontossága

Szemünk UV-védelmének fontossága

Az UV-sugárzás káros hatásai széles körben ismertek, de a legtöbben csak a bőrüket óvják, és elfeledkeznek a szem védelméről. Az UV sugárzás...

Milyen színű legyen a lencse?

Milyen színű legyen a lencse?

Napszemüveg? Nem is kérdés! De milyen színű legyen a lencse? A napfény UV-sugarai nem csak a bőrnek, de a szemnek is láthatatlan ellenségei. A...