A tökéletes multifokális szemüveg titka

1. Tökéletes dioptria

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes látásvizsgálatot követően a felírt dioptriát binokulárisan (két szemes látás) is finomhangoljuk. Ezután következik az olvasó dioptria megállapítása. Ha a szükségesnél erősebb dioptriát írnak fel, az szűkíti a multifokális lencse csatorna szélességét, ami az olvasási komfort rovására megy.

2. Megfelelő szemüvegkeret választás

A következő fontos lépés a megfelelő keret kiválasztása. Itt is számos dologra kell figyelni. Az arcformán túl az is nagyon meghatározó, hogy a lencse formája és mérete megfelelő legyen az adott dioptriához. Ezen felül figyelni kell, hogy a multifokális lencséhez optimális-e a kiválasztott keret íve és dőlésszöge, mert ha az az ideálistól eltérő, akkor már érdemes a lencsét egyénre szabni, ahol meg kell adni a viselés közbeni dőlésszöget és a keret ívét.

3. Személyre szabás

Ha megvan a legideálisabb keret, akkor következik az úgy nevezett személyre szabás. Az eljárás során először be kell állítani a keretet, ahogyan azt később a viselője hordani fogja. Ezután kerül sor a pupilla pontos középpontjának beállítására és a csatornahossz megállapítására.  A multifokális lencsék különböző csatornahosszal rendelhetőek, meg kell vizsgálni, hogy az adott személy hol néz ki olvasás közben a lencsén.

4. Szaktanácsadás és lencsetípus kiválasztása  

Nagyon fontos az elégedettséghez a viselő személyiségének, látási szokásainak feltérképezése. Mi a munkája? Mi a hobbija? Hiszen ezek alapján tudja a látszerész a látásigényeknek legmegfelelőbb kategóriájú lencsét ajánlani.

A képen személy, Emberi arc, fedett pályás, ruházat látható

Automatikusan generált leírás

Mikor működhet jól egy keskeny csatornájú multifokális lencse?

A presbióp kor (40-45 éves kor) kezdetén egy keskenyebb látóterű progresszív lencse is tökéletes elégedettséget biztosíthat, hiszen ilyenkor még nincs akkora különbség a távoli és olvasó dioptria között: körülbelül 1,50 addícióig tud jól működni ez a kategória.

Azonban ha az addíció már 2,00 vagy afeletti, mindenképpen ajánlatos széles látóterű multifokális lencsét választani, hiszen ahogy nő az olvasó és távoli dioptria közötti különbség, úgy szűkül be a csatorna olvasás és monitorozás közben.

Mi szükséges a viselő oldaláról a multifokális lencséhez?  

Először is a szemnek és az agynak meg kell tanulnia használni a multifokális szemüveg különböző törőerőit. Ha oldal irányban valamit meg szeretne nézni, nem elég kitekinteni, fejjel oda kell fordulni és átnézni a megfelelő dioptrián.

Meg kell szokni a látómezők helyzetét a szemüvegben: távolba nézéskor, a lencsék felső részét kell használni, olvasásnál pedig a lencsék alsó részét. Ehhez gyakoribb fejmozgás és kevesebb szemmozgás szükséges.

A multifokális szemüveg használatának elején a lépcsőzés pl. zavaró lehet, mert lefele nézéskor az olvasó dioptrián néz ki a viselő, ami nagyjából 40-50 cm-es olvasási távolságra van beállítva, de a lépcsők persze távolabb vannak, így meg kell szokni azt a fejtartást, ami mellett a megfelelő dioptrián néz át a viselő a lépcsőzéskor.
   
Ezért is fontos a multifokális szemüveget folyamatosan viselni, nem cserélgetve a régi szemüveggel, hogy az agy képes legyen tanulni és alkalmazkodni az új feltételekhez és látásélményekhez.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Ahogy közeleg a nyár és a strandidő, egyre többet vágyunk a szabadba, a vízpartra. Akiknek nincs gond a látásukkal, csupán egy minőségi és bevizsgált, 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüvegre (és természetesen fényvédelemre) van szükségük, hogy élvezhessék a nyári napfürdőzést. Ám a szemüvegesek kicsit nehezebb helyzetben vannak. Persze csak addig, amíg meg nem találják ők is a legtesthezállóbb megoldást.

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Bár napfényre minden élőlénynek szüksége van, mégis védekeznünk kell ellene, mert nagy dózisban a napsugarak könnyen válhatnak barátból ellenséggé: ha túl sok UV-sugárzás ér bennünket, káros szabadgyökök képződnek a testünkben, amelyek nem csak a bőrünket tehetik tönkre, de gyengíthetik az immunrendszerünket és károsíthatják a szemünket is.

A cilinderes dioptria rejtélye

A cilinderes dioptria rejtélye

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A szemüveg- és lencsegyártás hatalmas utat tett meg azóta, mióta a bifokális lencséket felváltották a progresszív lencsék, az elmúlt évek pedig...

Látásproblémák a fejfájás mögött

Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos...