A rejtélyes kék fény és annak káros hatása szemünkre

Ahogy a technológia egyre inkább áthatja mindennapi életünket, egy újabb veszélyes tényező került a figyelem középpontjába: a kék fény. A modern eszközök, például okostelefonok, táblagépek és számítógépek képernyőin kibocsátott kék fény kiemelkedően káros hatással lehet az emberi szemre és az alvásra.

Mi is az a kék fény?

A kék fény olyan rövid hullámhosszú fény, amelyet a Nap is termel, de a mesterséges fényforrások, például az elektronikus eszközök kijelzői, erőteljesen bocsátják ki. A kékfény szerepet játszik a természetes nappali ritmusunk, az alvás és az éberség szabályozásában. Ugyanakkor túlzott expozíciója hosszú távon káros lehet.

A kék fény hatása az emberi szemre

A szem természetes védelmi mechanizmusai nem igazán alkalmazkodtak az állandó kék fény expozícióhoz, amit az elektronikus eszközök jelentenek. Ennek eredményeként a szem elülső részén található retinális sejtek, amelyek a fény érzékeléséért felelősek, hosszú távon károsodhatnak.

Az egyik legjelentősebb kék fény okozta probléma a digitális szemfáradtság szindróma (Digital Eye Strain, DES). A hosszabb ideig tartó számítógépes munka vagy az okostelefon-használat következtében kialakuló DES tünetei közé tartozik a szemfáradtság, a szempirosodás, a száraz szem, a fejfájás és a koncentrációs nehézségek.

Ezenkívül a túlzott kék fény expozíció hosszú távon növelheti a makula degeneráció (AMD) kockázatát is. Az AMD egy olyan szemészeti betegség, amely a központi látás fokozatos elvesztését okozhatja. A kutatások azt mutatják, hogy a kék fénynek való kitettség hozzájárulhat az AMD kialakulásához és progressziójához.

Hogyan csökkenthetjük a kékfény hatását?

Bár a kékfény káros hatásait nem lehet teljesen elkerülni, néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük az expozíciót és enyhíthetjük a tüneteket:

  • Speciális kék fény szűrők: Használjunk kék fény szűrőt az elektronikus eszközeinken, vagy telepítsünk olyan alkalmazásokat, amelyek csökkentik a kijelző kibocsátott kékfény mennyiségét.
  • Szemünk pihentetése: Rendszeresen tartsunk szüneteket hosszabb ideig tartó képernyőhasználat közben, és fókuszáljunk más távoli tárgyakra, hogy enyhítsük a szem feszültségét.
  • Környezeti megvilágítás: Gondoskodjunk megfelelő megvilágításról a környezetünkben, hogy a kijelző fénye ne legyen túl erős a szem számára.
  • Alvás szokások: Kerüljük a kék fény expozíciót legalább egy órával lefekvés előtt. Lehetőleg ne használjunk elektronikus eszközöket az ágyban.
  • Pislogás: Pislogjunk gyakrabban, így elkerülhetjük a szemszárazság kialakulását és segíthetünk szemünknek az újrafókuszálásban.
  • HOYA Hi-Vision LongLife BlueControl réteg: A Hoya BlueControl egy olyan forradalmi szemüveglencséken alkalmazott felületkezelés, amely semlegesíti a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemfáradtság kialakulását.

A BlueControl felületkezeléssel ellátott Hoya szemüveglencsék különleges kényelmet nyújtanak viselőjüknek – amellett, hogy csökkentik a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, rendkívül karcállóak, vízlepergető, illetve por- és szennyeződéstaszító hatással is rendelkeznek.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Ahogy közeleg a nyár és a strandidő, egyre többet vágyunk a szabadba, a vízpartra. Akiknek nincs gond a látásukkal, csupán egy minőségi és bevizsgált, 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüvegre (és természetesen fényvédelemre) van szükségük, hogy élvezhessék a nyári napfürdőzést. Ám a szemüvegesek kicsit nehezebb helyzetben vannak. Persze csak addig, amíg meg nem találják ők is a legtesthezállóbb megoldást.

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Bár napfényre minden élőlénynek szüksége van, mégis védekeznünk kell ellene, mert nagy dózisban a napsugarak könnyen válhatnak barátból ellenséggé: ha túl sok UV-sugárzás ér bennünket, káros szabadgyökök képződnek a testünkben, amelyek nem csak a bőrünket tehetik tönkre, de gyengíthetik az immunrendszerünket és károsíthatják a szemünket is.

A cilinderes dioptria rejtélye

A cilinderes dioptria rejtélye

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A szemüveg- és lencsegyártás hatalmas utat tett meg azóta, mióta a bifokális lencséket felváltották a progresszív lencsék, az elmúlt évek pedig...

Látásproblémák a fejfájás mögött

Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos...