Amit a színtévesztésről tudni érdemes

Az emberek számára a színek lenyűgöző és fontos részét képezik a világnak. A színek segítenek az érzelmek kifejezésében, az információk feldolgozásában és a környezetünk megértésében. Azonban nem mindenki képes a színek teljes skáláját érzékelni, ezt az állapot nevezzük színtévesztésnek. A színtévesztés egy olyan szemészeti rendellenesség, amelyben az egyén nem képes megkülönböztetni bizonyos színeket vagy a színeket nem érzékeli olyan módon, ahogy legtöbbünk látja.

A színtévesztésnek több típusa ismert, a leggyakoribb közülük a vöröszín-vakság és a zöld-vörös színtévesztés. A színtévesztők számára bizonyos színárnyalatok összekeveredhetnek vagy halványabbnak látják az érintett színt, és nehezen tudják elválasztani a környezetüktől. Színvakság esetén az érintett szín pedig szürkésnek látszik számukra.

Színtévesztés főbb típusai:

Protanopia

A protanopiát a piros szín észlelésére képes csapok hiánya okozza. Ebben a típusban a piros szín árnyalatai sötéten jelennek meg. A férfiak körében 1% az előfordulása.

Deuteranopia

A deuteranopiát (vagy deuteranomaliát) a zöld csapok hiánya okozza. Ebben a típusban nehéz különbséget tenni a piros és a zöld árnyalatai között. Szintén a férfiak 1%-ánál fordul elő.

Tritanopia

A tritanopia a színtévesztés egy nagyon ritka típusa, amiben a kék csapok hiányoznak. A színtévesztések közül ebben látható a legkevesebb színárnyalat.

Totális színvakság

A totális színvakság nagyon nagyon ritka, csupán a népesség 0,00003%-át érinti.

A színtévesztés és a színvakság okai

A színtévesztés nemhez kötötten öröklődik, a női X kromoszóma viszi tovább. Emiatt férfiaknál jóval gyakoribb (8% körüli), nekik XY nemi kromoszómájuk van, az X kromoszóma hibáját nincs ami korrigálja. A nők XX kromoszómájából a hibás gént a második, normál X kromoszóma korrigálni tudja, náluk a színtévesztés 0,3-0,5% körüli. Csak színtévesztő apa és hibás gént hordozó anya leánygyermeke lesz színtévesztő. Színtévesztő apa hibás X kromoszómáját leánygyermeke örökíti tovább saját fiú utódjára.

A színtévesztésnek komoly hatása lehet az érintettekre mindennapi életük során. Az iskolában vagy munkahelyen problémák merülhetnek fel, például azért, mert nem képesek megkülönböztetni bizonyos jelzéseket vagy diagramokat. A közlekedésben is problémákat okozhat, mivel nehézséget jelenthet a jelzőlámpák vagy a közlekedési táblák felismerése. Emellett a színtévesztés hatással lehet a művészeti és design területen dolgozó személyekre is, akiknek figyelembe kell venniük korlátozott színészlelésüket a munkájuk során.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a színtévesztés nem jelenti azt, hogy valaki teljesen képtelen lenne élni a színes világban. Az érintettek általában megtanulnak alkalmazkodni a környezetükhöz és megtalálni azokat a módszereket, amelyek segítenek számukra a színek megértésében és az azokkal történő navigálásban. Többek között a szimbólumok, mintázatok és egyéb jelzések használata segíthet a színtévesztőknek az információk helyes értelmezésében.

Szerencsére számos eszköz és technológia áll rendelkezésre a színtévesztők számára, amelyek megkönnyítik mindennapi életüket. Színtévesztés-korrigáló szemüvegek és mobilalkalmazások segíthetnek a színek megkülönböztetésében, míg a speciális színek felhasználása az információáramlás és a design területén segíthet a színtévesztők számára.

A leggyakrabban az Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják a látászavar meghatározására. Aki valamely színt rosszul érzékeli, a képeken látható számot nem látja.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Ahogy közeleg a nyár és a strandidő, egyre többet vágyunk a szabadba, a vízpartra. Akiknek nincs gond a látásukkal, csupán egy minőségi és bevizsgált, 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüvegre (és természetesen fényvédelemre) van szükségük, hogy élvezhessék a nyári napfürdőzést. Ám a szemüvegesek kicsit nehezebb helyzetben vannak. Persze csak addig, amíg meg nem találják ők is a legtesthezállóbb megoldást.

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Bár napfényre minden élőlénynek szüksége van, mégis védekeznünk kell ellene, mert nagy dózisban a napsugarak könnyen válhatnak barátból ellenséggé: ha túl sok UV-sugárzás ér bennünket, káros szabadgyökök képződnek a testünkben, amelyek nem csak a bőrünket tehetik tönkre, de gyengíthetik az immunrendszerünket és károsíthatják a szemünket is.

A cilinderes dioptria rejtélye

A cilinderes dioptria rejtélye

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A szemüveg- és lencsegyártás hatalmas utat tett meg azóta, mióta a bifokális lencséket felváltották a progresszív lencsék, az elmúlt évek pedig...

Látásproblémák a fejfájás mögött

Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos...