Digitális világban élünk, de a szemünk nem ehhez lett megalkotva!

A digitális szemfáradás okai, tipikus jelei és kezelése

Dolgozhatunk irodában vagy akár home office-ban, a lényegen, hogy munkaidőnk jelentős részét számítógép előtt töltjük, mit sem változtat. Sokszor érezhetjük azt, hogy másból sem áll a munkánk, mint hogy a monitort bámuljuk. Ugyanakkor a szabadidőnkben is hajlamosak vagyunk ugyanezt tenni, csak akkor nem a laptopunk, hanem az okostelefonunk kijelzőjére tapadunk. Ennek pedig, ha akarjuk, ha nem, megfizetjük az árát, hiszen az emberi szem nem a digitális kijelzőkhöz lett megalkotva.

Mi történik a szemünkkel a digitális képernyők előtt?

Vegyünk két tipikus élethelyzetet: az egyik, amikor a számítógépünkön (vagy laptopunkon) dolgozunk, a másik pedig, amikor hazaérve a munkából végre ledőlünk a kanapéra vagy kényelmesen elhelyezkedünk a kedvenc fotelünkben és az okostelefonunkon elkezdjük görgetni a hírfolyamunkat, ismerősök, barátok által megosztott képeket. Mi történik ilyenkor? Elmerülünk a digitális világban és észre sem vesszük, hogy akár órákon át meredünk a képernyőre és még pislogni is elfelejtünk közben. Ma már kutatások is bizonyítják, hogy bármilyen digitális kijelzőt nézve nagyjából fele annyit pislogunk, mint alaphelyzetben (ami átlagban percenként 15 pislogást jelent). Ennek hatására a szemünk könnyen kiszáradhat, amiből mi leginkább azt érzékeljük, hogy kivörösödik, viszket, ég, könnyezik és amikor felnézünk, minden összefolyik a szemünk előtt, homályosan látunk. De ne gondoljuk, hogy a hosszas képernyőre meredés csak a szemünket terheli meg extrém módon! Az idegrendszerünket épp úgy igénybe veszi. Nem véletlen, hogy napjainkban már-már népbetegséggé vált a fejfájás (ami bizonyíthatóan összefügg a szemünk megerőltetésével és fokozatos romlásával is). A kellemetlen tünetek pedig annál zavaróbbá és súlyosabbá válnak, minél több időt töltünk digitális képernyő előtt.

Melyek a digitális szemfáradás tipikus jelei?

•         Fáradt, égő, kivörösödött szemek

•         Fejfájás

•         Nyakmerevség

•         Homályos látás

•         Szemirritáció

•         Túl gyakori pislogás vagy szemszárazság

•         Fényérzékenység

Mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy a szemünket érő negatív hatásokat, a terhelést csökkentsük?

Van egy rossz hírünk: a digitális kijelzők okozta szemfáradás senkit sem kímél, idővel mindenkinél jelentkeznek a kellemetlen tünetek, melyek, ha nem teszünk ellene, egyre rosszabbodnak és akár látásromlást is előidézhetnek. A jó hír, hogy szerencsére létezik megoldás a tünetek csökkentésére!

Már létezik olyan módszer, amellyel hosszú távon is sokat tehetünk látásunk épségének megőrzéséért, a szemfáradtság okozta kellemetlen tünetek enyhítéséért és akár teljes megszüntetéséért:

Már a Hoya Center optikában is kapható a Hoya harmadik generációs, továbbfejlesztett egyfókuszú szemüveglencséje, amelyeket kimondottan a digitális szemfáradtság enyhítésére fejlesztettek ki, hogy támogatást nyújtsanak a szemünknek a digitális világban. A Hoya Sync III továbbfejlesztett lencsék normál, távoli szemüvegként működnek, azonban a lencsék alsó részén egy „teljesítménynövelő zóna” található, amely lehetővé teszi a szemünk pihentetését közelre fókuszáláskor. Ennek köszönhetően, a Sync lencsék segítenek a szemizmok pihentetésében, megkönnyítik a fókuszálást, csökkentik a szem megerőltetését és kényelmes látásélményt biztosítanak a közeli feladatokhoz is (pl. olvasás és digitális eszközök használata), a nap minden percében.

TALÁLJA MEG AZ ÖNHÖZ LEGKÖZELEBBI HOYA CENTER OPTIKÁT!

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Így lehet a nyár az élményeké a szemüvegesek számára is

Ahogy közeleg a nyár és a strandidő, egyre többet vágyunk a szabadba, a vízpartra. Akiknek nincs gond a látásukkal, csupán egy minőségi és bevizsgált, 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüvegre (és természetesen fényvédelemre) van szükségük, hogy élvezhessék a nyári napfürdőzést. Ám a szemüvegesek kicsit nehezebb helyzetben vannak. Persze csak addig, amíg meg nem találják ők is a legtesthezállóbb megoldást.

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Így óvjuk szemünket az ártalmas napsugaraktól

Bár napfényre minden élőlénynek szüksége van, mégis védekeznünk kell ellene, mert nagy dózisban a napsugarak könnyen válhatnak barátból ellenséggé: ha túl sok UV-sugárzás ér bennünket, káros szabadgyökök képződnek a testünkben, amelyek nem csak a bőrünket tehetik tönkre, de gyengíthetik az immunrendszerünket és károsíthatják a szemünket is.

A cilinderes dioptria rejtélye

A cilinderes dioptria rejtélye

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A tökéletes multifokális szemüveg titka

A pontos látásvizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes…

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A lencse, ami nem ismer lehetetlent!

A szemüveg- és lencsegyártás hatalmas utat tett meg azóta, mióta a bifokális lencséket felváltották a progresszív lencsék, az elmúlt évek pedig...

Látásproblémák a fejfájás mögött

Látásproblémák a fejfájás mögött

Számos általános probléma létezik, amelyekkel az ember élete során találkozhat. Ilyen például a fejfájás, ami egy gyakori tünet, a hátterében számos...